1:52 PM
«Творча лабораторія учнівських ідей задля вироблення стратегії школи від дітей»

05.01.2020

      Якщо марафон – це забіги на довгі дистанції, а учасники освітнього процесу розпочали рух разом у напрямі освітніх змін, то треба визнати, що здобувачі освіти Іванівського ЗЗСО І-ІІІ ступенів Бахмутської міської ради Донецької області на даний час попереду. Роботу з реалізації завдань «Освітнього марафону» було сплановано ще місяць тому. Наступний захід для учнів у вигляді «Творчої лабораторії учнівських ідей задля вироблення стратегії школи від дітей» планувалося провести 08.01.2020-го року, але не вийшло. Творчу лабораторію, за ініціативою дітей, проведено 3-го січня.
     Цікавою видалася робота. Три години діти виробляли власну стратегію розвитку школи, і навіть не розуміли, яку важливу справу виконують.
    Спочатку затвердили лідера, якого обрали заздалегідь. До цього часу він вже створив групу активних учнів (в мережі Інтернет) для спілкування та обговорення стратегічно важливих моментів. Потім з’ясували, що стратегія розвитку школи необхідна задля покращення їхнього комфорту в закладі. Цей комфорт в отриманні якісної освіти, творчого розвитку, цікавого спілкування та формування здоров’язбережувальних компетентностей. Учні виявили велике бажання діяти самостійно, що вважають за необхідним при створенні саме власної програми розвитку.
     Напередодні канікул активісти організували Акцію «Запропонуй свою ідею на шляху змін!», у якій взяли участь майже 50 учнів 5-11 класів. У роботі творчої лабораторії спланували врахувати всі ідеї учнів. Але перед цим спробували уявити свого лідера живим організмом - «школою», та визначили на його контурі всі основні напрями змін, які повинна в себе увібрати нова українська школа. Коли разом виробляли свої образи людей та виписували на них власні думки зі створення стратегії розвитку школи, то проявили серйозність та командну згрунтованість.
    Ну, а далі – ідеї! Вирішили визначити із 50-ти найважливіші дитячі пропозиції. За цими пропозиціями визначили заходи, що зможуть їх реалізувати. Призначили відповідальних з числа учнів-учасників творчої лабораторії. Завдання творчої лабораторії виконано: ідеї були згруповані за напрямами та перетворені в реальні заходи, які повинні змінити освітній простір здобувачів освіти.
   Попереду в учнів: створення картотеки розумників школи, які будуть допомагати учням, що хворіють надолужити знання з предметів; проведення спортивних заходів для молодших школярів; участь в учнівських проектах; створення шкільного телебачення тощо.
   Дуже цікавою виявилася робота творчої лабораторії. Втомлені діти збиралися додому та ще продовжували обговорювати тільки що народжені ідеї, але тепер з позиції їх реалізації.
   Стратегія розвитку школи від дітей сформована та 9 січня буде представлена на аукціоні пропозицій педагогів та батьків «Наша стратегія – наше майбутнє!».
   Проєкт «Освітній марафон» підштовхнув учасників освітнього процесу Іванівського ЗЗСО І-ІІІ ступенів діяти рішуче у напряму розвитку української освіти. Реалізація його можлива завдяки БО «Благодійний фонд «Фундація соціальних інновацій «З країни в Україну» за підтримки проєкту «Демократичне врядування у Східній Україні» Агентства США міжнародного розвитку (USAID).

 

Переглядів: 166 | Додав: juli_kozachenko17 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar