3:11 PM
Тренінг «Дитина - дитині про критичне мислення»

31.01.2020

        В рамках Всеукраїнського проекту «Освітній марафон» 30 січня 2020 року в Іванівській школі відбулася цікава подія: тренінг «Дитина - дитині про критичне мислення». Батьки, які були учасниками тренінгів у січні зацікавилися проєктом. Ознайомившись із планом роботи над проєктом, вирішили запропонувати своє бачення залучення до тренінгів учнів початкової школи. Запропонували цю ідею і провели для десяти учнів 3-4-х класів такий тренінг. Особливістю було те, що його провів їхній син Кравець Дамір, учень 4-го класу Іванівського ЗЗСО. Сам розібрався, що таке критичне мислення та за допомогою батьків розробив вправи, які надавали можливість молодшим школярам проявити його на практиці.

         Дорослі говорять, що треба навчитися критично мислити. Про що мова? З чого починати? Як навчатися розрізняти факт і суб’єктивне бачення, не піддаватися на маніпуляції? Як навчитися чітко висловлювати свою думку, чути себе та інших… Про це дізналися на тренінгу малюки від четверокласника. «Цим мисленнєвим операціям можна і необхідно навчатися, а далі – вдосконалювати їх, тренувати, як, наприклад, тренують м’язи спортсмени чи техніку гри – музиканти», - заявив Дамір дітям.

       Тренінг, що відбувся, не передбачав значної теоретичної частини: знайомства учнів з поняттям критичного мислення та його основними складовими. В основному, відбувався у вигляді моделювання певних ситуацій з використанням активних методів навчання. Під час моделювання ситуацій діти змогли побувати в ролі винахідників, відчули важливість довіри до результатів своїх власних розумових зусиль, з власного досвіду змогли оцінити необхідність бути відкритими до сприйняття думок інших та упевнилися у важливості розвитку критичного мислення в житті людини.

       Розпочався тренінг із вправи “Знайомство”. Діти назвали себе та свою рису характеру, яка дуже знадобиться їм в житті. Одним із етапів проведення тренінгу – є встановлення Правил роботи групи, а саме: бути активним, приймати думку інших, мислити креативно та творчо.

       “Критичне мислення є однією із основних складових особистості, здатної аналізувати, критично сприймати виклики сьогодення та робити власний свідомий вибір” – з такої вправи розпочалася гра «Капуста”», пелюстки якої допомогли дітям дізнатися про поняття та компоненти розвитку критичного мислення. Вправа «Ланцюг» дала можливість учасникам тренінгу висловити свої міркування щодо того, для чого потрібно критичне мислення і в яких ситуаціях. Час сплинув швидко, і його не залишилося для третього завдання «Лабіринт». Але діти просили Даміра завершити тренінг і, все ж таки, зробили лабіринт по яким рухалися кульки.

       Всі учасники отримали задоволення. Це був їхній перший досвід участі в тренінгах. Батьки впевнені, що син на етапі розвитку та зміни думок завдяки «Освітньому проєкту», який реалізується БО «Благодійний фонд «Фундація соціальних інновацій «З країни в Україну» в рамках проєкту «Демократичне врядування у Східній Україні» (DG East) Агентства США міжнародного розвитку (USAID).

Переглядів: 618 | Додав: juli_kozachenko17 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar